Op zondag 7 april vertrokken Thom & Noortje op wijnreis naar Duitsland en Frankrijk. De Wijnreis Rheinland Phalz & Elzas. De wijnreis werd georganiseerd door de Wijnproevers. De Wijnproevers is een groep zelfstandige slijterijen die op bepaalde gebieden hun krachten bundelen. De reis begon met koffie en koekjes bij onze gezamenlijke wijn importeur Wijntransport; in Horst aan de Maas

Wijnreis Rheinland Phalz & Elzas

Met een groep van 28 mensen, waarvan 2 vertegenwoordigers van wijntransport en 26 slijters reden we naar Trier in Duitsland. De zon scheen hier heerlijk en aangezien we nog een paar uurtjes “vrije tijd” hadden zijn we de stad in gegaan. Een prachtige grote stad, waar nog verscheidende gebouwen aan de Romeinse tijd doen herinneren. Na een korte wandeling door de stad, zijn we lekker op het terras gaan zitten. Omdat we nog voldoende wijn te proeven krijgen de komende dagen, nemen we iets verfrissends.

We sloten deze zonnige 1e dag af met een etentje in een typisch Duits restaurant. En dronken daar uiteraard wijnen afkomstig uit deze streek bij. Riesling, Weissburgunder en Grauburgunder.

Van Volxem

De volgende ochtend was het tijd voor het “echte werk” en bezochten we Weingut Van Volxem in Wiltingen. Dit wijnhuis heeft een prachtige ligging aan de Saar en is omringt door glooiende bergen. Het zonnetje scheen wederom en dat maakte het uitzicht nog een stukje mooier.

Dit hele weingut straalt luxe en moderniteit uit. Alles zag er even gelikt en strak uit. In de ontvangst ruimte, de Vinotheek, pronken de verschillende wijnen aan de wand, een prachtige bar in het midden en uitzicht op de wijngaarden.

Eigenaar Roman Niewodniczanski vertelde ons vol passie, en onder het genot van een glaasje wijn zijn verhaal. In 2000 heeft hij dit weingut gekocht van de familie Van Volxem en uitgebreid met uitstekende wijngaarden. Ze maken uitsluitend authentieke, handgemaakte wijnen, gefermenteerd door wilde gisten en gemaakt zonder klaringsmiddelen. Zijn visie is om de uitstekende wereldwijde reputatie van Saarwijnen, die ze rond 1900 genoten, opnieuw tot stand te brengen door terug te keren naar traditionele ambachtelijke ambachten. Ze willen wijnen produceren met het niveau van een Franse Bourgogne.

Wijnbouw

Hij nam ons mee de wijngaard in en liet ons daar zien op welke wijze ze ambachtelijk werken. Hoe ze de oorspronkelijke gewassen laten groeien tussen de wijnranken voor de juiste bodem vegetatie, maar ook hoe ze op een natuurlijke manier, de insecten van de druiven weg jagen. Bijvoorbeeld zoals je op onderstaande foto kan zien. Het bruine plastic voorwerp, geeft een geur af, waardoor de feromonen (signaal geuren) van insecten aantasten en mannetjes en vrouwtjes elkaar niet interessant vinden. Op deze manier vindt er geen voortplanting plaats.

Het meest veelzijdige druivenras

Ook namen we een kijkje in de kelder en proefden we diverse wijnen van het weingut. Hele mooie verschillen hebben we geproefd tussen jonge Rieslings en oude Rieslings. Van heel strak droog tot echt zoet. Riesling is het meest veelzijdige en fascinerende druivenras voor witte wijn. Er kunnen enorm veel verschillende type wijnen van gemaakt worden, door te spelen met terroir; de samenwerking van bodemsoort, druif en klimaat. Daarnaast heeft Riesling een enorm bewaar potentieel. Een goede Riesling kan je wel 25 jaren bewaren.
Maar ook proefden we een heerlijke fruitige rosé, van de Pinot Noir druif. Erg licht van kleur en laag in het alcohol. En een mollige Weissburgunder. We sloten af met een heerlijke lunch gemaakt door zijn vrouw.

Henselwein

Na het bezoek aan Van Volxem vervolgden we onze reis naar Henselwein in Bad Durkheim. Een wijnhuis met een compleet andere ambiance als bij Van Volxem. Waar we bij Van Volxem in luxe, design en een sterk marketingverhaal stapten, wandelden we hier als het ware echt “het bedrijf” binnen. We gaan hier dan ook direct “aan het werk” en we krijgen een behoorlijke wijnkaart onze onze neus. Wat dit weingut wil bereiken zijn wijnen die het natuurlijke karakter van hun druivensoort volledig tot uitdrukking mogen brengen. De geuren moeten sterk aanwezig zijn zodat het verlangen om te proeven hoog is. De wijnen worden in verschillende categorieën gedeeld:
AUFWIND -HÖHENFLUG -IKARUS -LITER

Van elke categorie proeven we enkele wijnen. Zeer verrassend en enorm lekker was de Grüner Veltliner die in houten vaten heeft gerijpt. Een prachtige volle witte wijn met smaken van vanille en exotische kruiden. Een zeer goed alternatief op een vette mollige chardonnay. Bij de rode wijnen sprong de Höhenflug Cuvee 2019 eruit. Een blend van bordeaux druivenrassen, heel mooi uitgerijpt op eikenhouten vaten.

Van houten wijnvat naar kunststof tonnen

De wijnen rijpen hier in een loods. Van roestvrijstalen tanks en houten wijnvaten tot de nieuwste kunststof tonnen. Houten wijnvaten worden steeds kostbaarder waardoor ze op zoek zijn naar een goedkoper alternatief. In deze kunststof tonnen worden houtstaven toegevoegd. Die ook weer vervangen kunnen worden. Vergelijkbaar met het idee van een theezakje. Ze zijn dit nu aan het experimenteren met een aantal wijntypes. Zullen de moderne technieken van tegenwoordig het dan gaan winnen van de nostalgie van de wijnvaten in wijnkelders?

Na het bezoek aan dit wijnhuis hebben we gegeten in ons hotel en daarna op het terras genoten van een zwoele voorjaarsavond. De mannen aan het bier en de dames aan de Lillet Rosé, met wildberry tonic en vers zomerfruit. Wegens succes binnenkort ook verkrijgbaar bij ons in de winkel.

Naar de Elzas

Vandaag vervolgen we onze Wijnreis Rheinland Phalz & Elzas. We rijden we naar de Elzas in Frankrijk. De Elzas is het op één na droogste wijnbouwgebied van Frankrijk en heeft een klimaat waardoor de druiven langzaam rijpen en droge aromatische wijnen worden verkregen met grote finesse en intensiteit: ze komen dan ook perfect tot hun recht bij de meeste Westerse en Aziatische keukens.

We beginnen met een lunch in het Idyllische Franse plaatsje Riquewihr. Winkels vol met Macarons, wijnbarren en restaurants. Na een heerlijke boeuf bourguignon met een glaasje Pinot Noir lopen we naar wijnhuis Hugel.

Hugel

Hugel & Fils, is een familiebedrijf, van vader op zoon, nu al door de 12de generatie. De Hugel wijngaarden zijn uitsluitend beplant met “edele” Elzas druivensoorten, waarvan de wijnstokken gemiddeld 35 jaar oud zijn.
De wijnen worden gemaakt van de duiven Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris, Muscat en Pinot Blanc. Ze zijn puur van smaak en bevatten geen eikenhout of toegevoegde suikers.
De Hugel-familie is de ontdekker van de Elzasser late oogst wijnen Vendange Tardive en Sélection de Grains Nobles en schreef zelf de Wet, die de productie van deze wijnen regelt. Wijnen met een zoete smaak, uitermate geschikt als dessertwijn.

Witte wijnen met bewaarpotentieel

De wijnen worden bewaard op jaargang in de kelder. In deze kelder liggen 2 miljoen flessen van verschillende druivenrassen en jaargangen te rijpen; om op het juiste moment op de markt gebracht te worden. De meeste mensen denken dat witte wijn jong gedronken moet worden. Hugel levert het bewijs dat ook witte wijnen een bewaarpotentieel hebben.

Vins Schaal

We rijden na het bezoek aan Hugel meteen door naar het laatste wijnhuis van onze wijnreis, Vins Schaal
Het mooie aan deze bezoeken is dat je de verschillen van de wijnhuizen niet alleen proeft, maar ook ervaart. Ook hier komen we weer in een compleet andere ambiance. Schaal is een jong wijnbedrijf met een jonge eigenaren. Het verhaal klinkt bijna als een sprookje.
Julien en Sophie Schaal. Julien een wijnmaker uit de Elzas, met een wijngaard in Zuid Afrika. Sophie een jonge oenoloog op reis in Zuid Afrika. Ze ontmoeten elkaar, worden verliefd en gaan samen wijn maken in zowel de Elzas als in Zuid Afrika. Sophie richt zich op biologische wijnbouw en heeft hiermee haar eigen lijn opgezet en Julien maakt uitsluitend Grand Cru wijnen van druiven van Cru wijngaarden. Tevens maken ze in Zuid Afrika Chardonnay en voorheen ook Shiraz. Ze pendelen tussen de seizoenen, waarbij ze in oktober samen Riesling Grand Cru maken en de Zuid-Afrikaanse Chardonnay met een koel klimaat in februari!

In de recent gebouwde wijnkelder, tussen de bedrijvigheid proefden we de wijnen en luisterden we naar het verhaal.

Plukken-persen-vergisten

Op de verschillende wijngaarden worden de druiven allemaal met de hand geplukt, zorgvuldig gesorteerd en gaan voorzichtig naar de pneumatische pers. Een lange persing van minimaal 12 uur is nodig om het best mogelijke sap te verkrijgen zonder te ver te persen. Na decanteren op lage temperatuur begint het sap met een lange alcoholische gisting (wilde gist) die tot 4 maanden kan duren. Er wordt vóór het volgende voorjaar geen zwavel toegevoegd en dit om de wijn zoveel mogelijk te laten opengaan. Het resultaat is een wijn met minder gevoeligheid voor oxidatie en veel aromatischer.

Wat dit wijnhuis kenmerkt zijn de jonge Rieslings. Heel jong en zeer fris van smaak. Maar ze zouden eigenlijk nog jaren kunnen rijpen; om nog mooier en aromatischer te worden. Maar doordat ze een jong bedrijf zijn, moeten de wijnen direct geld opleveren. Dit zijn dus fantastische wijnen om weg te leggen in je kelder, om ze vervolgens over een aantal jaren te drinken.

De gastvrijheid van dit jonge ambitieuze stel was enorm. Naast de wijnkelder stond hun nieuw gebouwde huis wat nog niet af was. Er zat een dak op, maar verder was het nog ruwbouw. Op de betonvloer hadden ze een tafel neergezet en gevuld met allerlei lekkers. Zo konden we nog even na borrelen. Geweldig!

Terug naar huis

We sloten de wijnreis Rheinland Phalz & Elzas af in Colmar in een gezellige kroeg waar we hartelijk werden ontvangen en als souvenir allemaal een bierglas van het huis mee kregen.
De volgende dag reden we weer naar huis. Een stukje wijzer over de wijnen uit het Pfalzgebied & de Elzas, vol inspiratie door het proeven van wijnen, zien van wijnhuizen en het delen van ervaringen met andere vak mensen. Het was mooi om te horen hoe alle wijnboeren omgaan met de klimaatveranderingen. Ze schakelen snel en passen hun werkwijze aan. Door bijvoorbeeld een andere snoeiwijze/ oogst periode. Al met een al een reuze gezellige en leerzame trip.

Van alle bezochte wijnhuizen tijdens de Wijnreis Rheinland Phalz & Elzas hebben we verschillende wijnen in ons assortiment. Vraag ons er gerust naar, we vertellen er graag meer over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *