Hertenstoofschotel met aardappelpuree, chips van pastinaak en rode kool

Wijn tip:
Paul Mas, Vignes De Nicole, Cabernet Sauvignon/Merlot

Ingrediënten voor de stoofschotel:
– 1 kg herten stoofvlees in blokjes
– 500 gr soepgroente
– 1/2 fles rode wijn
– 3 el bloem
– scheut olijfolie
– peper en zout
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 2 el honing
– handje pepernoten
– 3 laurierblaadjes
– 1/2 el rozemarijn
– potje zilveruitjes

Bereidingswijze stoofschotel:
Meng de bloem door het vlees met wat peper en zout. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Bak het vlees hierin aan onder voortdurend roeren. Voeg dan de soepgroente toe en bak dit kort aan. Dan de kruiden en de tomatenpuree erbij en roer weer even om. Voeg vervolgens de honing en de pepernoten erbij en roer om. Blus het geheel af met een halve fles wijn. Roer goed door, u zult zien dat de bloem zorgt voor binding. Voeg eventueel wat water toe en een bouillonblokje. Laat dit zachtjes 3 uur pruttelen. Roer af en toe om. Voeg als laatste de zilveruitjes toe.

Ingrediënten voor de chips van pastinaak:
– 2 pastinaak wortels
– 1 el zout
– 1/2 el paprikapoeder

Bereidingswijze chips van pastinaak:
Schil de pastinaak en snijd in lange plakken van 2 mm dik. Leg de plakken op een bakplaat en bak in de heteluchtoven op 180 graden totdat ze knapperig zijn. Bestrooi dan met een mengsel van zout en paprikapoeder.

Ingrediënten voor de aardappelpuree:
– 1 kg aardappelen, bijvoorbeeld Nicola
– klont roomboter
– 2 eieren
– scheut room
– peper en zout
– nootmuskaat

Bereidingswijze aardappelpuree:
Schil en kook de aardappelen gaar in zout water. Giet af en stamp fijn. Roer er dan de eieren, room en boter door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. U kunt ook verse kant en klare puree kopen, maar breng het dan wel op smaak.

Ingrediënten voor lekkere rode kool:
– 1/2 rode kool
– 3 goudreinet appels
– 1 ui
– 2 laurierblaadjes
– 2 kruidnagels
– 25 cl rode wijn
– scheut water
– 1/2 el kaneel
– 1 el appelstroop
– zout en peper
– 2 el maïzena

Bereidingswijze rode kool:
Snijd de rode kool in reepjes. Hoe fijner, hoe lekkerder de rode kool wordt. Schil de ui en prik met de kruidnagels de laurierblaadjes op de ui. U kunt het er dan later makkelijk uithalen. Leg de ui in een kuiltje in het midden van de pan kool. Voeg de wijn en wat water toe, zodat er een laagje van 6 cm water in de pan zit. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag. Laat 10 minuten koken en schil ondertussen de appels en snijd in vieren. Voeg de appels en daarna de kaneel toe. Roer na 10 minuten door en laat het langzaam gaar koken. Roer er als laatste wat appelstroop door. Bind eventueel af met wat in water opgelost maïzena. U kunt ook een potje rode kool nemen of diepvries rode kool, maar breng het dan wel op smaak met wat kaneel en appelstroop.

Schep wat rode kool in een ring op het bord. Maak met 2 lepels quenelles puree of spuit het op het bord met een spuitzak. Daartussen schept u wat stoofschotel. Garneer af met de chips.

Heerlijk met een glas Paul Mas, Vignes de Nicole, Cabernet Sauvignon/Merlot. Schenk deze wijn een half uur voor serveren uit in een een karaf. Dan komt de wijn goed op temperatuur en door de lucht die de wijn dan krijgt, wordt de smaak nog intenser,

Eet smakelijk, Ab Tamis, chef kok van de Wijnproevers.

Wijn van de maand: Paul Mas Vignes Nicole

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.