Wijn van de maand

Pipoli, Basilicata, Italië
Het wijnhuis Vigneti del Vulture ligt in het hart van de regio Basilicata. Met inheemse druivensoorten als Greco, Fiano en Aglianico van een vulkanische bodem  produceren ze heerlijke wijnen die geliefd zijn vanwege hun prachtige fruitexpressie en mineraliteit.

Pipoli Bianco, 2019
Gemaakt van de Inheemse Greco en Fiano druiven. Strogele kleur, exotisch parfum van abrikoos, zoete bloemen en gekonfijte citroen in de smaak. Florale toets in de afdronk. Bij vis, pizza en pasta.

Pipoli Rosso, 2018
100% Aglianico, de inheemse druif van Basilicata, welke voortreffelijk gedijt op de Vulkanische bodem. Intense geuren van rode en zwarte kers, kruiden en vanille. Volle smaak van cassis, kruiden en jam. De wijn heeft rijpe tannines en een lange afdronk met een hint van balsamico. Perfect in combinatie met gestoofde vleesgerechten en gekruide kazen.

Recept van de maand: Lamskoteletten, andijviestamppot, kletskop van kaas met rode peper en muntsaus

Voor 5 personen

15 lamskoteletjes
100 gr Japans broodkruim (panko)
50 gr bloem
1 ei
peper en zout

Benodigd voor de stamppot:
1,5 kg aardappelen
150 gr boter
10 cl volle melk
400 gr fijngesneden rauwe andijvie

2 eieren
1 el mosterd- peper en zout

Benodigd voor de kletskoppen:
150gr geraspte kaas, bv provolone
1 rode peper
bakpapier

Benodigd voor de muntsaus:
3 eetlepels fijngesneden verse munt
1 theelepel suiker
1 eetlepel olijfolie
snufje zout
1,5 eetlepel droge sherryazijn of witte wijnazijn

Bereiding van de lamskoteletten:
Controleer de koteletten op splintertjes of scherpe stukjes bot. Bestrooi de koteletjes met peper en zout en haal deze door de bloem, eiwit en broodkruim. Laat minimaal een uur drogen in de koelkast. Bak ze vlak voor de presentatie in matig hete boter tot ze goudbruin en krokant zijn en laat ze 5 minuten rusten. Niet afdekken en niet op elkaar!

Bereiding van de puree:
Kook de aardappels gaar, laat ze goed droogstomen, stamp ze fijn en maak er een mooie gladde massa van door er boter, ei en warme melk doorheen te roeren. Meng de andijvie met een spatel door de warme puree. Breng de puree op smaak met mosterd en peper en zout.

Bereiding van de kletskoppen:
Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden. Snijd de rode peper ragfijn. Roer dit door de geraspte kaas en maak er kleine bolletjes van op een bakplaat met bakpapier. Bak ze kort af totdat de kaas gesmolten is. Laat afkoelen en hal deze van de bakplaat af.

Bereiding van de muntsaus:
Meng alle ingrediënten en pureer met een staafmixer. Roer nog 1 eetlepel heet water erdoor.
Laat de saus 30 minuten rusten om door te trekken.

Presentatie:
Zet een steker in het midden van het bord en vul deze met stamppot. Zet hier drie koteletten tegenaan. Garneer de saus ernaast door een lepel saus er omheen te draperen. Garneer af met een kletskop rechtop in de stamppot.

Heerlijk met een glas Pipoli Aglianico, liefst uit een karaf.

Eet smakelijk, Ab Tamis, chef kok van de Wijnproevers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *