Wijn &Spijs van de maand februari: Proef Italië

Baglio Gibellina, U-Passimiento
Sicilië, Italië, 2019

Het wijndomein van Baglio Gibellina ligt op Sicilië, in een vallei omgeven door heuvels welke zijn bezaaid met wijngaarden, olijfbomen en jeneverbesbomen. Dit samen met het blauw van de lucht en de zee aan de horizon vormt het geheel een fantastische mix van mediterrane kleuren. Dit samen met de prachtige wijnen van Baglio maakt het plaatje compleet tot puur genieten!

De U-Passimiento wordt gemaakt van de inheemse Frappato en Nero d’ Avola druiven. De Frappato druiven worden geplukt wanneer ze net rijp zijn. Op deze manier blijft de karakteristieke frisheid behouden. De Nero d’Avola druiven blijven juist lang aan de ranken zitten, totdat ze al op natuurlijke wijze iets ingedroogd zijn. Hierna worden ze voorzichtig in houten kisten gelegd. Na een voorzichtige persing fermenteert de most bij een gecontroleerde temperatuur. De twee wijnen worden langzaamaan geblend. Om het rijpe ‘jammy’ aroma van de wijnen te behouden wordt het gistingsproces vroegtijdig onderbroken. Hierna rijpt de wijn nog een aantal maanden in tanks. Een wijn met veel concentratie en souplesse. Een warme volle wijn, veel body en goed in balans door zijn frisheid. Sappig, kruidig en zwoel met een lange afdronk. Geniet voor de haard met mooie kazen of bij een rollade van bavette.

Gevulde rollade van bavette met geroosterde aardappelen en gegrilde groenten

Voor 6 personen
Voor de rollade:
1 bavette van 800 gr
150 gram serrano- of coburgerham
1 rode ui
100 gr champignons
1/2 rode paprika
125 gr mozzarella
125 gr fijngesneden prei
1/2 gele paprika
1/2 groene paprika
3 el mosterd
peper en zout
rolladenet

Leg de bavette plat op een snijplank en snijd hem langs de platte kant een keer bijna door. Klap het vlees open. Snijd de rode ui, prei, paprika, champignons en mozzarella fijn. Bestrooi de plak vlees met peper en zout en smeer in met mosterd. Beleg het met de plakjes ham. Verdeel de groente en de kaas erover en rol het geheel strak op. Dan het rolladenet eromheen. Laat een half uur rusten. Braad de rollade in de oven of op de barbecue tot een kerntemperatuur van 55 graden.

Voor de geroosterde aardappelen:
600 gr geschilde aardappelen in schuitjes gesneden
2 takjes rozemarijn
1 el crème fraîche
peper en zout
olijfolie

Haal de blaadjes rozemarijn van de takjes en snijd fijn. Meng alles door de aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Grill samen met het vlees in de oven of barbecue.

Voor de groente:
600 gr gemengde groente
100 gr gerookte spekblokjes
bijvoorbeeld spruitjes, rode ui, pompoen en sperziebonen
olijfolie
zout

Meng alles door elkaar en grill samen met het vlees en de aardappelen.

Heerlijk met een glas Passimento van Baglio Gibellina op 18 graden!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *