De vraag naar Biologische wijn groeit. Net als de vraag naar wijn zonder Sulfiet. Maar bestaat dat eigenlijk wel? En wat is nou eigenlijk precies biologische wijn?En wist je dat er ook nog Vegan wijn bestaat? Is dat dan weer wat anders dan biologisch? We leggen het hieronder uit.

Biologisch keurmerk

Laten we beginnen bij Biologisch. Biologisch betekent dat er zoveel mogelijk rekening is gehouden met de natuur en de dieren. Goed voor de natuur en goed voor de dieren. De term “biologisch” is wettelijk beschermd. Als er bio, eko, eco of organic op een product staat, dan moet het aan de eisen van biologisch voldoen. De biologische werkwijze moet zijn toegepast. Als dit het geval is dan krijgt het product een keurmerk. Let er dus op, als je een biologisch product koopt, dat er ook daadwerkelijk een keurmerk op zit. In Europa is er een Europees keurmerk. De producten met dit keurmerk zijn streng gecontroleerd en voldoen aan de eisen van een Biologisch werkwijze. Ieder jaar wordt een product opnieuw gekeurd.

Europees Biologisch Keurmerk

Wat is Biologische wijn

Biologische wijnen worden gemaakt door middel van Biologische landbouw. Met respect voor de natuur, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. De boeren streven naar een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Het fruit moet van nature gezond zijn. Want een levende wijngaard kan levendige wijnen voortbrengen. Biologische druiven worden pas bij volledige rijping geplukt. Alleen de gezonde, onbespoten en hand geplukte druiven worden gebruikt.
Maar niet alleen het telen van druiven valt onder de biologische regels. Ook het vinifiëren van de wijn, dient op een biologische wijze te gebeuren. Dat wil zeggen dat het vinificatieproces in de wijnkelders zonder gebruik van chemische middelen gebeurd. Pasteurisatie en sterilisatie zijn verboden. Het gistingsproces voltrekt zich op een volledig natuurlijke wijze. Dat wil zeggen; door middel van de eigen gisting van de druiven. Dus ook zonder toevoeging van smaak aroma’s.

Sulfiet

Sulfiet is zwavel en zit van nature in de wijn. Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn kan conserveren. Over het algemeen wordt er extra Sulfiet aan de wijn toegevoegd om deze langer en beter houdbaar te maken. Volgends de biologische regels mag er wel extra Sulfiet aan de wijn toegevoegd worden, maar in mindere mate als in niet biologische wijn. Het moet minstens 50 mg per liter lager zijn.
Soms zie je op etiketten van wijnen staan: zonder sulfiet. Dat bestaat niet! Omdat een wijn dus van nature sulfiet bevat. Je ziet wel dat biologische wijnen niet alleen minder sulfiet bevatten, maar dat er ook steeds vaker wijnen gemaakt worden waarbij geen extra Sulfiet is toegevoegd. Als dat op het etiket staat, dan klopt het dus wel.

Voor de mensen die zo min mogelijk Sulfiet tot zich willen nemen, is het sowieso aan te raden om een rode wijn te drinken. In witte wijn zit meer Sulfiet dan in rode wijn. Als je een rode biologische wijn neemt, zonder extra toegevoegd Sulfiet, dan heb je een wijn met zo min mogelijk sulfiet.

Dan hebben we ook nog de term Biodynamische wijn en Vegan wijn. Is dat nog weer iets anders dan Biologische wijn? Eigenlijk niet, alleen gaan deze wijnmakers nog net een stapje verder.

Biodynamische wijn

Een biodynamische wijnboer hanteert de antroposofische visie. Zij zien de natuur en de kosmos als een geheel. Ze werken nauw verbonden met de natuur en de kosmos. Ze zien het bedrijf als één organisme en geloven dat niet alleen de natuur en de verschillende weer en grond omstandigheden invloed op de wijn hebben, maar ook de stand van de maan, de zon, de aarde en de sterren. Er wordt gewerkt met preparaten die kosmische invloeden van planeten opvangen en zorgen voor groei en levenskracht en een betere bewaarkwaliteit van de gewassen.

Biodynamische wijn heeft een apart keurmerk. Het Demeter keurmerk.

Vegan wijn

Ik kan me voorstellen dat je bij elke wijn verwacht dat deze Vegan is. Want ja…het wordt tenslotte van druiven gemaakt. Maar toch is zeker niet elke wijn Vegan. Sterker nog…de meeste wijn is niet vegan.

Als een wijn vegan is, dan staat er een certificaat op de het etiket. Een biologische wijn is dus niet altijd Vegan. Een wijn is vegan als er geen gebruik is gemaakt van dierlijke middelen. Dus de materialen die gebruikt zijn, zijn niet gemaakt van dierlijke bestandsdelen.
Maar ook tijdens het vinificatieproces is bijvoorbeeld geen eiwit gebruikt om de wijn helderder te maken of gelatine (en dus varkensvet).


Biologische wijn weetjes

  • omdat de wijn met weinig sulfiet is gemaakt, is de houdbaarheid korter. Als de wijn blootgesteld is aan lucht, moet je de fles eigenlijk dezelfde dag leegdrinken
  • doordat er geen smaakversterkers gebruikt worden in de wijn, spreek je van een echt kwalitatieve wijn. Met de beste druiven en natuurlijke omstandigheden gemaakt.


Hopelijk hebben we je met de blog een beetje op weg geholpen in de biologische wijn wereld. We hebben een aantal biologische wijnen in onze webshop staan. In de fysieke winkel in Borne hebben we een breder assortiment aan biologische, biodynamische en vegan wijnen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *