Als ik Asperges in de winkel zie liggen dan word ik daar toch zo blij zijn. Het is een teken dat de Lente echt begonnen is. En daarmee ook het buiten seizoen. Het lang tafelen buiten met een goed glas wijn. Het seizoen waarbij je anders leeft. Later eet, anders kookt en geniet met andere mensen. En daarbij ontstond het idee van een blog over Asperge wijn.

Bij Asperges denk je misschien aan een culinair hoogstandje. En ja…dat ben ik met je eens. Ze zijn zo ongelofelijk lekker, en op veel verschillende manieren te bereiden. Maar je denkt wellicht ook dat het een moeilijk gerecht is. En toch is dat niet zo. Het is alleen een kwestie van timen. Niet te lang koken en zeker ook niet te kort. Het schillen vind ik persoonlijk altijd een vreselijke klus. Want niet goed geschild, betekent draden, en dat is toch echt een stuk minder lekker. Maar gelukkig kun je ze bij een asperge kweker ook geschild kopen en dat maakt het een stuk eenvoudiger.

Asperge wijn

Wat niet mag ontbreken bij de Asperges is een goed en vooral passend glas wijn. Houd bij het kiezen van de Asperge wijn wel rekening met de bereiding van de asperges. Eet je ze op de klassieke manier met ham, eieren en een botersaus? Kies dan voor een andere wijn dan wanneer je ze puur eet (zonder saus).

Hieronder een paar tips om de juiste wijn uit te kiezen.

– Eet je asperges met botersaus, kies dan een een rondere wijn, soepel in de mond. Bijvoorbeeld een Pinot Blanc of een Chardonnay.
– Eet je ze puur en met vis? De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges en vis naar de achtergrond. Maar ook niet te zwaar want dan is het effect precies anders om.
– Eet je de asperges met rood vlees? Dan zou je er zelfs een rode wijn bij kunnen drinken. Let hierbij wel op dat er niet teveel tannine in zitten en kies een wijn die niet op hout gelagerd is.

Onderstaande wijnen mag je met recht aspergewijnen noemen. Ze passen uitstekend bij dit witte goud. Deze druivenrassen staan hier ook om bekend.

Van Volxem Weissburgunder
Van Volxem Weissburgunder komt uit een dal van de Saar, een  zijrivier van de Moezel in Duitsland. Een Weissburgunder is in principe hetzelfde als een Pinot Blanc, maar doordat deze uit een ander gebied komt, is deze net iets frisser als wijnen uit de Elzas.
De pinot blanc druiven in deze wijn zijn afkomstig van de steile hellingen aan de Saar met een leisteenbodem en een uniek microklimaat. De oogst vindt plaats met de hand. Aansluitend vindt de spontane vergisting plaats. Daarna ontwikkelt de wijn zich 5 maanden in roestvrijstalen tanks en houten vaten.

Kleur: licht geel-goud Geur: Rijk aan tropisch fruit, lentebloesem met een fijne touch van houtrijping.
Smaak: Impressies van Peren, ananas en Butterscotch in een sappige smaak. Een heerlijk mondgevoel en zeste achtige zuurtjes tot ver in de afdronk
Wijn en spijs: Als aperitief of bij gevogelte, asperges en schelp en schaal dieren.

Van Volxem Riesling
De Riesling in deze wijn is afkomstig van 30 jaar oude wijnstokken die groeien op een grijze leisteen bodem. De late, selectieve oogst vindt plaats met de hand. Daarna wordt de wijn spontaan vergist en 5 maanden in roestvrijstalen tanks gerijpt.

Kleur: Wit Geur: Ingetogen aroma’s van appel, abrikoos, limoen en citrus
Smaak: Deze stuivende Riesling is al jong op dronk met een matig alcoholpercentage. Verleidelijk fruit maakt deze wijn goed doordrinkbaar. De minerale tonen in combinatie met het aroma van kweepeer, abrikozen en peer doet je denken aan een Sauvignon Blanc.
Wijn en spijs: Past goed bij de lichte zomerse keuken met vis, schaaldieren, wit vlees, harde kaas of als aperitief. En tevens een heerlijke begeleider bij asperges.

Gritsch Grüner Veltliner
Gritsch Grüner Veltliner is een fantastische Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Afkomstig van wijngaard Kalmuck. Deze wijn wordt gemaakt van 100% Grüner Veltliner druiven, die met de hand geoogst worden. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks en de wijn rijpt op fijne gist. De druiven voor deze Grüner Veltliner Kalmuck WACHAU Federspiel komen  uit verschillende wijngaarden op de linker steile oever van de Donau. Onder deze wijngaarden zijn ook de beroemde wijngaarden van Loibenberg, Singerriedel, Axpoint en nog veel meer. Deze wijn is een klassieke vertegenwoordiger van Wachau, waar men de grootste variatie vindt in bodem.

Kleur: wit Geur: Bouquet van Citrus , kweepeer, weide bloesems en witte peper. Smaak: Sappig en kruidig  met impressies van appel, perzik en witte peper. Deze wijn is makkelijk drinkbaar en heeft een goede balans in fruit en zuren.
Wijn/Spijs: Heerlijk als aperitief, perfecte begeleider asperges, wit vlees en verschillende visgerechten.

Fürst zu Löwenstein, Silvaner Franken
Een Silvaner uit Duitsland. Gemaakt van 100% Silvaner. Na het plukken worden de druiven opgeslagen in roestvrijstalen tanks en ondergaan ze de fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur. Vervolgens slaan ze de wijn op in roestvrijstalen tanks.

Kleur: Stralend lichtgeel Geur: Gele pruim, gedroogde abrikoos en lichte vuursteentoets. Een heldere, frisse en bloemige geur met een volle body. Veel vers fruit met minerale tonen.
Smaak: Enorm sappig in de mond met impressies van rijpe boskoolappel peer en citrus. De wijn heeft een mooie lange afdronk.
Wijn & Spijs: Een heerlijke begeleider bij  vis en bij gerechten zoals salades en asperges.

Wolfberger Pinot Blanc

Een Pinot Blanc uit de Elzas.  Wolfberger Pinot Blanc 2020 is een heerlijke asperge wijn. Deze aspergewijn wordt gemaakt van pinot blanc druiven.

Kleur: licht geel Geur: tonen van witte bloemen Smaak: Een soepel mondgevoel, heerlijk drinkbaar met een lange finish.
Wijn en Spijs: Heerlijke wijn voor bij asperge gerechten.